A Szivar Tárolása
Dunhill találta fel a humidort. 1907-ben Londoni üzletébe speciális szekrényt helyezett el a szivarok tárolására.
A szekrény falai vastag fából készültek és különlegs víztartály volt benne. A vastag falak és a víztartály biztosították
a megfelelõ páratartalmat.
ZINO DAVIDOFF volt a következõ, aki kísérletet tett egy megfelelõ tároló létrehozására. Ellátogatott Kubába, és ezután
már többé nem felejtette el a friss szivar ízét. Az elsõ általa készített humidor hasonló volt, mint Dunhillé.
Otthoni használatra készített egy kis fadobozt, amelybe nedves ruhát tett. Ez volt a mai humidor közvetlen elõdje.
Szivarokat humidorban célszerű tárolni. A humidor általában egy "légmentesen" zárt doboz, hőmérő és páratartalom
mérő műszerekkel ellátva. A belsejében egy speciális nedvesítő van, amely a páratartalmat állandó szinten tartja.
A szivarok ideális tárolási feltétele a 20-22°C tárolási hőmérséklet és 70-72%-os páratartalom, amelyek estében a
szivarokat szinte korlátlan ideig lehet tárolni.
Amennyiben a humidorban túl magas a páratartalom, úgy a szivar nehezen lesz elszívható és egyenetlenül ég. Ilyen
esetben penészedés is fenyegethet. Ellenkező esetben, ha a páratartalom túl alacsony, a szivar kiszárad. Elveszti
a fontos aroma-olaj tartalmát, és így véglegesen elveszti az eredeti, a szivar gyártója által előkészített ízét is.
A szivar ilyenkor túl gyorsan ég, ami negatívan befolyásolja az ízét. Kerülni kell a fűszeres, túl aromás anyagokkal
való együtt tárolást - ezek illatát a szivar nagyon könnyen képes magába szívni.
A minőségi humidorok egyrészt esztétikai élményt is biztosítanak, másrészt megfelelő tárolást biztosítanak a szivaroknak.
A humidorok elsősorban fából készülnek, melynek külső felülete, akár bútoripari remek is lehet, viszont belső felület a
szivar tárolásához elnegedhetetlen spanyol cédrusból készül.
Ez a belső borítás természeténél fogva elviseli a magas páratartalmat,
és egyedi illatával hozzájárul a szivarok tárolásának tökéletes harmóniájához.
Szivarok érése
Az adott szivar ismerete nélkül azt lehet mondani, hogy három hét alatt a szivar mechanikai szerkezete kiegyensúlyozódik, javul szívási tulajdonsága.
Három hónap elteltével a dohánylevelekben lévő olajok reakcióba lépnek egymással, az ízek pedig házasságot kötnek.
Két-három tökéletes körülmények között eltöltött év alatt pedig a legösszetettebb kémiai folyamatok is végbemennek, a szivar íze teljesen átalakul.